061/25-490-25
radnim danima: 8:00 - 16:00
facebook ikona kp ikona instagram ikona youtube ikona blog ikona
oktobar 18.2019.

KRAJ WINDOS 7 O.S. (II Deo)

PRELAZAK NA WINDOWS 10 ILI DRUGI O.S.


BigSkechW10 fotka

U OVOM ČLANKU ĆEMO RAZJASNITI SLEDEĆE TEME :

Prelazak na Windows 10 :

Dakle, ako i dalje koristite Windows 7, šta biste trebali učiniti? Postoji nekoliko stvari koje bismo vam preporučili da uradite u pripremi za prestanak Windows 7 o.s., a prva je razmotriti nadogradnju na noviji operativni sistem.

Iako imate brojne mogućnosti prilikom premeštanja operativnih sistema, za mnoge ljude očigledna i najjednostavnija opcija je nadogradnja na Windows 10.

Nadogradnja sa sistema Windows 7 na Windows 10 ima brojne prednosti. Za početak, pošto je oba operativna sistema napravio Microsoft, postupak nadogradnje je relativno jednostavan, a u mnogim slučajevima datoteke možete da čuvate na računaru.

To znači da ćete doživeti minimum poremećaja prilikom nadogradnje na Windows 10. Većina programa koje koristite biće ažurirana i za Windows 10, a izgled i interfejs su slični Windows 7, tako da nebi trebalo da bude previše teško prilagoditi se.

Ipak prelazak na novi sistem za mnoge predstavlja pravi mali šok, jel se javljaju određeni zahtevi hardversko-softverske prirode. Kako bismo vam što više olakšali ovu tranziciju prikazaćemo 3 osnovne stavke koje su vam neophodne kako biste uspešno i bez mnogo muke prešli na novi windows 10 o.s., a to su:

  1. Hardver : (minimalna specifikacija računara potrebna za pokretanje windows 10 sistema )
  2. Softver : (instalacioni program Windows 10)
  3. Backup : (prebacivanje vaših podataka na kome se nalazi stari sistem)

Za sve ove stavke vam je potrebno neko vreme i naravno novac kako bi ih obezbedili, pa vam savetujemo da kontaktirate stručne ljude iz ove oblasti kako biste se na što brži i što bezbolniji način nadogradili na windows 10, što bi ujedno predstavljalo i najpovoljnije rešenje.

Ako ipak želite sami da nadogradite Windows 10, onda možete da kupite kopiju, preuzmete instalacionu datoteku i instalirate je na vaš računar kako bi pokrenuli proces.

Prilikom ovog postupka treba povesti računa o čuvanju tj. pravljenju sigurnosne kopije tzv. Backup svih datoteka za svaki slučaj.

Iako je nadogradnja sa sistema Windows 7 na Windows 10 najjednostavnije rešenje, postoje razlozi zašto nekim ljudima to neće biti pravo rešenje. Za početak ćete trebati da kupite licencu za Windows 10, a to može biti prilično skupo. Iako je Microsoft obavio divan posao na način da je Windows 10 mogao da radi na starijem hardveru, to je još uvek moderan operativni sistem koji će možda samo dobro da deluje na vašoj staroj Windows 7 mašini.

BigSlikaW10 fotka

Potreban hardver za Windows 10 OS :

minimalni sistemski zahtevi :

Za više informacija o nadogradnji računara sa sistemom Windows 7 na sistem Windows 10 biće opisani u nekom budućem članku.

Ako vaš stari kompjuter ne ispunjava ove specifikacije, nećete moći da pokrenete Windows 10. Iako vaš računar ispunjava ove minimalne zahteve preporuka je najmanje 2GHz dual-core procesor, 4GB RAM-a (i još bolje od 8GB) i hard disk od 160GB (ili još bolje SSD od 120GB) kako bi Windows 10 radio lepo i neometano.

Ako nemate odgovarajući računar a i dalje ga želite prebaciti na Windows 10, tada biste mogli nadograditi. Ovo je ekonomičan pristup, jer ćete možda trebati samo nadograditi nekoliko komponenti na računaru kako biste mu omogućili pokretanje sistema Windows 10. Iako ova opcija deluje najekonomičnije, u ovom slučaju treba biti obazriv jel nadogradnja računara nije uvek i pravo rešenje iz razloga sto i ostale komponente mogu ubrzo da zastare ili se pokvare pa samim tim opet dođete u situaciju da morate tražiti i menjati druge komponente gde je onda isplatljivije odmah u startu kupiti noviji računar.

Ako se nerazumete u računare takođe bih vas posavetovao da sami nečačkate, jel može da se desi na ova naizgled najjeftinija varijanta ubrzo postane i najskuplja.

Kada se radi o kupovini adekvatnog novijeg računara, mnogima će ova opcija predstavljati određenu finansijsku prepreku iz razloga što su novi računari ipak skuplji u odnosu na to da se uradi samo nadogradnja tzv. UPGRADE starog računara, pa će se verovatno brže bolje odlučiti za tu varijantu, ali kako sam naveo u prethodnom tekstu ova isplatljivost je vrlo diskutabilna. Kako bi izabrali najbolju opciju bilo bi poželjno da se razumete u računare, ako pak ne onda je možda najbolje da se konsultujete sa nekim ko je stručnjak iz ove oblasti, jel postoje dosta dobrih, veoma kvalitetnih, a ujedno i povoljnih računara te će vas ta varijanta na kraju izaći i najpovoljnija.

Kupovina nove mašine je druga opcija, a kraj Windows 7 sistema bi mogao biti dobar izgovor da se razmazite novim i moćnijim računarom, uz instaliran Windows 10.

Pogledajte naš izbor najboljih prenosnih računara za inspiraciju i kupovinu, saveta o nabavci nove mašine, bez obzira na budžet.

Još jedna stvar - nemojte biti u iskušenju da uštedite malo novca i nadogradite na Windows 8 (koja je inače i dosta drugačija od prethodne verzije sistema). Iako je noviji od Windows 7, neće proći predugo pre nego što i ova verzija dođe do kraja njegovog životnog veka, tako da Povećajte uštedu dodatnih poteškoća dobijajući noviji (i da budemo fer, bolji) Windows 10.

Prelazak na druge operativne sisteme :

Pored Windows-a koji nam je svima poznat postoje i drugi operatvni sistemi, ali manje poznatiji tj. manje popularniji bar kada se radi o našem podnevlju, gde spadaju o.s. poput Linux-a, Mac-a i drugih.

Opcija prelaska na drugu vrstu operativnih sistema doneće vam određene prednosti ali isto tako i mane. Kako bismo vas malo približili o svemu ovom, hajde da kažemo po nešto o svakom sistemu ponaosob.

Linux:

predstavlja operativni sistem otvorenog koda koji je potpuno besplatan za upotrebu. Takođe ga redovno ažurira zajednica entuzijastičnih programera, tako da ga možete sigurno koristiti uz saznanje da imaju nove bezbednosne zakrpe da vas zaštite od najnovijih pretnji.

Na raspolaganju je ogroman broj verzija Linuxa u zavisnosti od distributera, što znači da će biti lako naći verziju koja bi bila prilagođena vašim potrebama.

BigSlikaLinux fotka

Jedan od najpopularnijih distributera je Ubuntu, a pored njega tu je i Linux Mint i dr.

Jedna od dobrih stvari kod prelaska na Linux je da postoji određeni broj verzija koje su posebno dizajnirane za pokretanje na starijem hardveru-kompjuteru. Ovi distributeri mogu vašem kompjuteru dati novi - produženi život, omogućavajući mu da radi bolje nego ikad. Prednost ovog sitema je u tome što nekoristi mnogo resursa za svoj rad te će i slabiji tj. stariji računari raditi normalno bez poteškoća u ovom okruženju.

Sam sistem se instalira na računar kao i windows dok se neke verzije Linuxa takođe mogu pokrenuti i sa CD-a ili DVD-a - poznatih kao live CD što znači da ih ne treba instalirati. Ovo je takođe dobar način isprobavanja kako biste ga bolje upoznali u uopšte utvrdili dali je to pravi izbor za vas.

Što se tiče mana tj.nedostaka možemo navesti to da je Linux potpuno drugačiji operativni sistem u odnosu na Windows 7, pa ćete morati da uložite određeno vreme kako bi ga detaljnije upoznali, iako je po mom stručnom mišljenju, a verujem i većine njegovo okruženje dosta siromašnije u odnosu na sam windows.

Pored ovoga javlja se i problem nekompatibilnosti sa dosta programa koji su već utemeljeni na windowsovoj platformi poput Microsoft worda, excel-a i drugih. Za ove i druge programe postoji rešenje u vidu besplatnih alternativnih programa kao što je Libre Office koja je popularna alternativa za Microsoft Office sa otvorenim kodom, međutim će te morati pored prilagođavanja i upoznavanja osnovnog operativnog sistema da izdvojite dodatno vreme za prilagođavanje i upoznavanje ostalih programa što će ipak složićete se za mnoge predstavljati veliku poteškoću.

BigSlikaAppleDesk fotka

prelazak na Mak (Mac):

Većina programa koje možete koristiti u operativnom sistemu Windows dostupna su i za Mac, mada ćete ih možda trebati ponovo kupiti. Postoji takođe puno alternativnih programa, a možete koristiti i emulator. Mac operativni sistem je najzastupljeniji na Apple-ovim računarima.

Loša strana prelaska na Mac-Apple je ta što je to najskuplja opcija. Apple-ovi proizvodi su dosta skuplji u poredjenju sa drugim takđe veoma kvalitetnim brend-nejm računarima pa očekujte da ćete platiti mnogo ako se prebacite na njih, a ujedno možete potrošiti i dosta vremena kako bi se upoznali sa novim operativnim sistemom.

Rezervna kopija dokumenata:

Bez obzira kojim putem krećete, osigurajte se na način da vaši dokumenti budu bezbedno i sigurno kopirani. Ako radite nadogradnju sa Windows 7 na Windows 10 na istoj mašini, prenos vaših podataka je deo procesa, ali najbolje je da napravite rezervnu kopiju samo u slučaju da nešto pođe po zlu.

Ako idete na Linux ili Mac uređaj ili novu Windows 10 mašinu, biće potrebno da formatirate hard disk ili deo diska (ukoliko ima posebna sistemska particija) u kom slučaju bi bilo neophodno napraviti rezervnu kopiju podataka tako da ih možete prebaciti na novi komjuter.

Za ovakvu vrstu operacije imate 2 mogućnosti. Prebacivanje podataka preko hard diska ili preko CLOUD-a tzv. oblaka.

Obe opcije su danas vrlo pristupačne ali bih ja ipak dao veću prednost prebacivanja podataka na hard disk, iz razloga što ste tu ipak sigurniji da se vaši podaci nalaze kod vas, a isto tako ako se radi o većoj količini podataka, vreme prenosa će biti brže.

Za ovakvu operaciju se mogu koristiti eksterni hard diskovi.

BigSlikaHDDfioke fotka

U slučaju da se odlučite za varijantu CLOUD-a , vaši podaci se šalju putem interneta na određeni server na kojem se čuvaju vaši podaci sa kojeg ćete kasnije moći pristupiti, preuzeti i prebaciti vaše podatke na vašu novu mašinu. Jedan od popularnih Cloud-a je Dropbox .

Njegova prednost se ogleda u tome da je kompatibilan sa više sistema kao što su Windows, Linux i Mac, čineći lako premeštanje datoteka sa jedne mašine ili operativnog sistema na drugu. Postoji besplatna verzija čija se mana odnosi na količinu memorije, a drugi nedostatak ovog vida prenosa podataka je i brzina koja je u današnje vreme itekako bitan faktor.

BigSlikaDropboxa fotka

Bilo da ste privatni korisnik PC uređaja ili vodite preduzeće koje koristi na stotine računara svakako bi se trebalo pozabaviti ovom temom i odlučiti da li ostati i koristiti i dalje sada već slobodno možemo reći zastareli Windows 7 operativni sistem i suočiti se sa mogićim posledicama, što je u najgorem slučaju prestanak rada kompjutera tj. gubljenje podataka, ili uraditi nadogradnju svih računara na noviji Windows 10 operativni sitem i prekvalifikaciju-upoznavanju osoblja sa novijom platformom.

Svaka od ovih opcija će prouzrokovati određene troškove a na vama je da odlučite koje. Kako god odlučili mogu se pojaviti određene poteškoće koje će uslediti pred kraj Windows 7 sistema, a nadamo se da smo vam bar malo pomogli u donošenju odluke i sigurnom i lakšem prelasku na novu platformu.

OSTALI BLOGOVI:

Brend "Name" Računari

BlogServerKomp fotka

Šta su Brand Name Računari?

Brend računari su računari kao i svi drugi, ali ono što ih izdvaja od ostalih je ova reč ispred računara, a to je "BREND"( engl. Brand ). Pa ajde da definišemo šta znači to brend. Verovatno ste dosta puta čuli za ovu reč pa vam je sigurno poznata i mnogi bi rekli da se radi o prepoznatljivom proizvodu kojeg...

KRAJ WINDOWS 7 O.S.
(I Deo)

EndOfW7 fotka

Windows 7 kraj ili ne ?

Da li je došao kraj jednom od najkorišćenijih i verovatno po mnogim mišjenjima jednim od najboljih Microsoft-ih operativnih sistema. Kako bi odgovorili na ovo pitanje hajde da kažemo nešto o ovom sistemu, a to je da je star 10-ak godina, tačnije bio je pušten u rad 22. jula 2009., jedan je od najpopularnijih ako ne i najpopularniji operativni sitem koji se...

copiryght: Svet Računara